Tuesday, January 27, 2009

Mytilene again and again and again!


Την τρέλα που έχω με τη Μυτιλήνη λίγο πολύ την ξέρετε. Τα τελευταία 5 χρόνια έχω πάει περισσότερες φορές Μυτιλήνη, απ’ ότι έχω πάει στην εξωτική πατρίδα Μπριάνιστα aka Βασιλόπουλο.

Στο μυαλό μου έχω συνδυάσει τη Μυτιλήνη με πολλές εξωτικές στιγμές. Τι να πρωτοθυμηθώ. Την τούμπα που έφαγα με τα δωδεκάποντα σε μια λακούβα στην προκυμαία, τα «πάρε-πάρε» σφηνάκια στο Marush που δε ξέρεις ποιος τα στέλνει αλλά τα πίνεις γιατί «γνωστός θα’ ναι μωρέ», τις ιπτάμενες κατσαρίδες στο Βουναράκι ή τα delicious σουβλάκια στο πίτα Μάκης;
Ας μη σας μπερδεύω άλλο όμως. Σας παρουσιάζω τον απόλυτο οδηγό καλοπέρασης στη Μυτιλήνη. 10 λόγοι για να επισκεφτείτε τη χώρα της Λέσβου (Δε γράφω για ολόκληρο το νησί γιατί δε θα τελειώναμε ποτέ).

1. Η Λέσβος έχει το κάτι μαγικό. Για να το καταλάβετε αυτό, σας συμβουλεύω την πρώτη φορά που θα επισκεφθείτε το νησί, να ταξιδέψετε με πλοίο. Ναι, θα σας βγει η πίστη 9 ώρες μέσα στο καράβι αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο για ένα και μόνο λόγο: Η εικόνα που θα δείτε από την πρύμνη του καραβιού μπαίνοντας στο λιμάνι θα σας μαγέψει. Σας εγγυώμαι πως θα ερωτευτείτε το νησί με την πρώτη ματιά. Πρώτη φορά λοιπόν στο νησί με καράβι. Πάρτε αεροπλάνο για τις επόμενες 1000 φορές που θα επισκεφθείτε το νησί.
Και αν δε σας έπεισα, να σας πω πως τα καράβια είναι γεμάτα φαντάρους. Α, τώρα πάτε με καράβι λυσσάρες ε; Φτου σας…


2. Το νησί αποπνέει κάτι το καλλιτεχνικό. Πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο που τόσοι μεγάλοι έλληνες καλλιτέχνες κατάγονται από τη Λέσβο. Λίγο καλλιτεχνική φύση να είσαι, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου, γεννάς παντού εικόνες και συναισθήματα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μη σε εμπνέει: από τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του νησιού μέχρι τα γυμνά δέντρα με φόντο τη θάλασσα, στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.


3. Η Μυτιλήνη συνδυάζει τόσο οικογενειακές όσο και ξέφρενες διακοπές. Μπορείς να βρεις ήρεμα αλλά και πολυσύχναστα μέρη και παραλίες. Μπαράκια, ταβερνούλες, κλαμπς, προσεγμένα εστιατόρια, μικροσκοπικά καφέ, εικαστικά event και μη ξεχνάμε τα διάσημα μπαροκλαμπάκια της προκυμαίας. Αρκεί να απλώσεις το χέρι σου και να διαλέξεις.


4. Μυτιλήνη, το κέντρο της Λέσβου! Αν επισκεφτείς τη Λέσβο το καλοκαίρι, μείνε κατά τη γνώμη μου στη Μυτιλήνη για να είσαι μέσα σε όλα και οργάνωσε μονοήμερες σε Πέτρα, Μόλυβο, Ερεσσό, Πλωμάρι κλπ. Επιπλέον, σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν παραλίες λιγότερο ή περισσότερο πολυσύχναστες. Χαραμίδα, Θερμή, Αγ. Ισίδωρος.


5. Η βραδινή διασκέδαση είναι όλα τα λεφτά. Η αλήθεια είναι πως η Μυτιλήνη, όπως κάθε επαρχιακή πόλη, είναι μια κλειστή κοινωνία και ίσως να γυρίσουν μερικά κεφάλια την ώρα που θα μπεις κάπου. Κακό; Καθόλου! Όλοι ασχολούνται μαζί σου. Αν είσαι γυναίκα είναι απίθανο να μη σε κεράσουν σφηνάκι ως νέο αίμα στο νησί.


6.Τα προαναφερόμενα διάσημα μπαροκλαμπάκια της προκυμαίας αποτελούν εγγύηση για διασκέδαση. Μπορεί να μην παίζουν και ΤΗ μουσική (τι περιμένατε να ακούσετε; Roisin Murphy;) αλλά η διασκέδαση είναι εγγυημένη! Προτιμήστε Monkey αν σας αρέσει να βαράει και λίγο. Το Monkey μαζί με το Marush μαζεύει τον καλύτερο κόσμο και οργανώνει πολλά events με dj από Αθήνα και όλο τον κόσμο. Το περασμένο Σάββατο έφερε τον V-Sag, που προς μεγάλη μου έκπληξη είναι χαλαρά μικρότερος από εμένα.


7. Το Marush είναι κλασσική αξία με φανατικούς θαμώνες, με ευχάριστο περιβάλλον και με motto κέρνα με να σε κερνώ! Όλα τα λεφτά ο ιδιοκτήτης του, αντικείμενο πόθου όλου του γυναικείου πληθυσμού της Μυτιλήνης. Τι να κάνει και αυτός; Κάνει τα στραβά μάτια ο άνθρωπος. Αμάν πια όλες! Το μέλι έχει; Γκούχου γκούχου…


8. Τι και αν τα μαγαζιά κλείνουν στις 3; Υπάρχουν και τα after. MyClub για το χειμώνα, ακριβώς ανάμεσα σε Monkey και Marush και Giraffe για το καλοκαίρι, λίγο πιο έξω από την πόλη, δίπλα στην παραλία. Κορίτσια κάνει λίγο κρύο εκεί λόγω θάλασσας. Πάρτε καμιά ζακετούλα και προσέξτε τι σας δίνουν. Καθότι ανοιχτό μπαρ, είχα πιει μια φορα Ursus με μυρμήγκια. Τρεις και μια με πήγε…


9. Πίτα-Μάκης. Το απόλυτο σουβλατζίδικο. Ε ναι λοιπόν! Είμαι κοιλιόδουλη! Σιγά! Το τζατζίκι του με ενέπνευσε τόσο που του έβγαλα και τραγούδι πέρυσι. Τραγουδήστε μαζί μου σε στυλ Dinossau Paris-Caramella!
I went a trip to Lesvos,
I ate a big souvlaki,
It had a lot tzatziki
And it was a pita-Maki,
Pita-Makiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

10. Φοιτητές (και φοιτήτριες)! Το νησί είναι γεμάτο με 5.000 φοιτητές που κάνουν τη ζωή απλά πιο ευχάριστη! Η νυχτερινή ζωή, οι ταβέρνες, οι καφετέριες, τα πάντα είναι γεμάτα με νέους ανθρώπους που δε νοιάζονται για λογαριασμούς, την τιμή της βενζίνης και για τη στοίβα ασιδέρωτα ρούχα…Τουλάχιστον όχι όσο οι άλλοι!


11. Αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία. Το νησί είναι γεμάτο με αρχαιολογικά ευρήματα και αξιοθέατα ιστορικής σημασίας. Το κάστρο της Μυτιλήνης που δεσπόζει πάνω από την πόλη είναι ένα από αυτά. Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο και τις αρχοντικές εκκλησίες του νησιού.


12. Όποιον και να γνωρίσεις, όσο μεθυσμένος και να είσαι, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις πως το λένε. Ή Στρατή ή Ιγνάτιο ή Ραφαήλ. Τόσο εύκολο!


13. Το νησί είναι γνωστό για τη φυσική ομορφιά του. Δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό…


14. Δε μου έρχεται κάτι άλλο τώρα αλλά δεν ήθελα να σταματήσω στο 13. Χα!


Σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες άλλα πράγματα που ξεχνάω τώρα. Το σίγουρο είναι πως όλοι, αν επισκεφτείτε τη Μυτιλήνη, θα την ερωτευτείτε, ο καθένας για τους λόγους του. Θα είμαι εδώ λοιπόν για να μου πείτε πότε φεύγετε και περιμένω πρόσκληση!

1 comment:

Anonymous said...

Nostalgia...